Saturday, 7 April 2012

Bagaimana atasi lupa?



KALAU ORANG TUA JADI PELUPA ,KITA MUNGKIN KATA DIA NYANYUK . TETAPI KALAU MASIH MUDA BELIA,SEGAR SIHAT,DAN KUAT BERTENAGA SUDAH JADI PELUPA , ERMM, MUNGKIN ADA SESUATU YANG TIDAK KENA .MALAH KALAU SELALU SANGAT TERLUPA DAN DIBIARKAN SAJA ,BOLEH MENYEBABKAN JADI MUNDUR .


Menurut Prof. Denise Park ,pengarah center for Ageing and Congition, Michigan University , Amerika Syarikat , lupa pada usia muda dikategorikan lupa yang lumrah ( benign forgetfulness.) Namun, jika sikap itu berterusan menyebabkan kemunduran daya ingatan .

Secara fisiologi, menurutnya, fungsi otak yang membabitkan daya ingatan dan kecerdasan dasar, ada kaitan dengan fungsi otak kanan. Apabila usia bertambah laju penurunan fungsi otak kanan biasanya kurang digunakan . Bagaimana untuk mengaktifkan fungsi otak kanan agar tidak termasuk dalam 'penyakit lupa'.

RAJIN MEMBACA
Jangan batasi buku,majalah,atau tabloidyang kita minati sahaja.Cubalah buku yang sama sekali belum kita kuasai. Lakukan 'reakresi' kreatif ini dengan ghairah seperti anak-anak yang baru sahaja masuk sekolah kerana latihan ini dapat mengasah daya ingatan.

MAIN SILANG KATA
Kegiatan ini boleh merangsangfungsi otak kanan,mengaktifkan kemampuan konsentrasi,perhatian, orientasi dan imaginasi .Mainlah catur,puzzle,monopoli dan permainan tradisional, seperti congkak.

MEDITASI DAN RELAKSASI

Lakukan meditasi secara teratur untuk meningkatkan kekuatan dan kemampuan agar kita lebih fokus .

HIDU AROMA TERTENTU

Saraf pusar pengingatan dan saraf pusat pembau terletak berturutan di dalam otak. Menghafal dengan disertai aroma dikatakan boleh memudahkan kita menggali kembali ingatan ketika kita mencium aromayang sama.


~mencuba tidak salah yang penting dalam landasan yang betul.~

Friday, 6 April 2012

Kalau Berjanji ..

apa khabar? Sihat? Bagus ..hehe lama ak ndak ksi update ni blog .buzy .banyak jak dibuat walaupun ak sekarang bergelar penganggur terhornat . Haha k. Kali nie aku mw story pasal janji .ermm. Kadang- kadang kita suka betul kan lupa janji .ishh ishh.tak patut .begini ceritanya ..


Seorang sahabat,Abdullah bin Abdul Khansa menceritakan ,dia pernah berjanji sesuatu dengan Rasulullah ( ketika Rasulullah belum menjadi nabi).
Dia berjanji untuk menyerahkan suatu barang kepada Rasulullah di suatu tempat dan pada waktu tertentu .

Namun malangnya, Abdullah terlupa mengenai janji pada hari itu. Hanya pada hari ketiga ,baru dia teringat mengenai janji itun lalu bergegas ke tempat yang di janjikan . Alangkah terkejutnya dia apabila mendapati Rasulullah masih menunggu di situ .



Kata Rasulullah kepadanya ;

" wahai anak muda ,engkau telah menyakiti aku dengan janjimu ..kerana aku telah berada disini menunggumu sejak tiga hari yang lalu.."


Kita manusia sering alpa dan lupa .seperti saya juga ..apapun kita cubala tepati janji jadi orang pun boleh percaya kan kita . Tu ajalah .hihi daaaaa~

Thursday, 8 March 2012

RUMAH KATA PERGI, KUBUR KATA MARI SINI ! !



Makin banyak kita ckap,mkin bnyak kita silap. Bila makin banyak kita silap . Makin banyak kita menyakiti hati orang tanpa kita segaja . Padahal hidup ini sungguh singkat .:)


Alahai, sungguh singkat kau masa ,serasanya baru smlam aku lahir ke dunia .kini ak semakin dewasa .melangkah dan terus melangkah .tidah terasa aku semakin menginjak usia . Semalam seperti baru blajar berjalan. Kini, hanya membilang hari tua sebelum malaikat menjemputku pula .
Salahku jua ,semasa muda tahu enjoy sahaja. Solat ntah kemna ,muziknya .rancak sungguh volumnya . Tidak sedar diri punya manusia . Hidup cuma sementara . Lantaran terlalu leka .terima padahnya . Andai sahaja tahu ajalku .....

Andaiku tahu ,

Kapan tiba ajalku .

Izinkan aku Mengucap kata taubat padamu .

Aku takuT akan semua dosa-dosaku .

Aku takut dosa yang terus menbayangiku ...





Kasih dan sayang pula tidak ubah bagai bayang-bayang .ianya tidak jelas . Hidup kita jua tiada huraiannya .tetapi sebagai manusia kita kena menjalaninya walaupun tanpa huraian ..

Demi sebuah kenyataan ..

Yang amat Menyakitkan .

Aku yang tidak berdaya ..

Hanya berserah kepadaNya ..



Oleh itu ,sebagai manusia kita seharusnya sentiasa beringat . Jangan dicari yang baik .sebelum kamu menjadi yang terbaik .

Ingatan buat diri jua .yang sering kilaf terhadap banyak perkara .:)

Monday, 20 February 2012

Setahun melangkah ke alam dewasa. .

Assalammualaikum ,C: hye , selamat malam, hurmm, story kali nie aku mau cite ckit pasal aku . Hihi Actually kan, today my bestday .hihi Selangkah aku masuk ke dunia dewasa ckit lar (kunun) haha! Happy birtday Nurul Syafirah @ Nurul Fiffpy . Besar sudah kau .18 tahun uda di dunia nie .waa.. Lamanya kan. By the way , walaupun today my birtday tapi aku tidak mahu disambut .malu lah .sudah tua pun.haha ! An addition, malam nie kenduri dekat rumah mak tuaku .krnduri arwah . I think, not suitble if clbrate my bestday nie . Ndak palah ,tua sua pun. Masa kecil kan sudah puas di clbrate .? Sudah - sudahlah tukan .hihi its ok . Sudah tua pun ..
Banyak jua aku dapat wishes dari friends ex- classmate ku .5 matahari d smk bukit garam ! Hihi
Oh ya, dari friendslistku di facebook pun ada.

So , aku nak ucapkan terima kasih banyak2 for the wishes . :D Wait ! Wait! Wait ! Sebelum aku terlupa nantinya . Bagus aku gtaw awal- awal kan ? Actually , sempena bufdayku nie , aku ada beberapa lah aku hajati .cehhhh~ :P


Firstly , aku harapkan sangat aku lulus dengan cermelang dalam spm .uiik , ndak boleh main- main . Sebahagian hidupku jua tue ! Huhu .
Secondly , aku mahu kehidupan hari ini lebih bermakna dari tahun lalu . Yeah ! Tu aku mahu At least ,aku menjadi manusia yang ada bakti sikit walaupun bukan untuk orang lain tapi untuk diriku sendiri ..

Thirdly , Aku mahu masuk u or matriks . Eya , ndak kan masi mahu jadi seperti
" Katak dibawah tempurung " iyaka dok ? Hihi iayalah bha ..


Fourthly , Aku nie bukan manusia yang baik tapi i hope so Allah always blessing me . Insya -Allah . Amin .

Aku ndak suka sebenarnya cite banyak benda di blog or Fbku .malu ,then aku pun ndak tahu mahu cite macam mana . PRIVASI !! ( kunun kunun) Haha! *


" sebenarnya aku ingin menemuimu ,tapi cape deh !

Sebenarnya aku ingin Belikn mu kueh ari jadimu .ak ale ! Cape deh .!

Sebenarnya aku Ingin belikan mu hadiah .arh ! Cape deh !

Sebenarnya , aku ingin menemanimu , tapi cape deh !
Ngaak apa- apa lah kan ucapan ini aja udah cukup nie !
* S E L A M A T H A R I J A D I *

Kekadang hal yang kecil Membentuk kesempurnaan . Namun perlu di ingat membentuk kesempurnaan bukan sesuatu hal yang kecil . ( fikir- fikirkan , Renung- renungkan ! )

Ok lah , rasanya sampai sni sahaja kali .selamat malam .hope always nice day .ya ya ya ? Peace (^_*) ..

Friday, 27 January 2012

DENTIST ( dunia kerjayaku impianku..)







Iya , ak minatlah jdi dentist ! Ramai org mhu jdi dktor . Tpi doktor kan byk cbang .Ak suka doktor gigi . 

      Lazimnya,apabila mendengar "dentist" orang akqn takut kan . Ishhx. Ada kha ptut? Bagaimanapun , skrang kesedaran masyarakat terhadap kesihatan mulut makin meningkat . Coz diaorang thu most important care mouth ! "appearance" . 
       Dentist bukan saja m'cabut,tampal ,mbuat gigi palsu but, more than that. Banyak bahagiannya. Iaitu : 

   *Crown (penyarungan gigi tdak cntik) 
   *Bridge (ganti gigi hilang)
   *laser bleaching treatment 
   *rawatan akar 
   *surgeri -surgeri
   *implan-implan 
 *brances(cantum ssunan gigi) 


            Dentis adakalanya ON -CALL @ bertugas di luar wktu pejabat.Tugas dentist cuba selamatkan patient berhentikan darah & buat rawatan smntara tunggu surgeri @ pakar bedah mulut. Walaupun pergigian bidang menarik tapi kita msti paham thu skop kerjanya , 5 tahUn belajar termasuk praktikal .. Huhu susah jga kan ! tpi ak minat lah mcm best jak .. Aku harap aku dapat jadi dr gigi . Hehe biarlah berbeza sikit profesion dari family lain kan . Ada kelainan kan bagus . Pelbagai punya bidang .. Amin. Membantu orang aku suka , tapi di ambil kesempatan aku ndak suka tahu .. Hihi * ~* 


LIKE DENTIST ! LIKE DENTIST ! LIKE DENTIST ! LIKE DENTIST ! * ~ 
 Gigi cantik ,bersih , impian semua orang kan ? :D

Friday, 13 January 2012

Pencarian ?

Hidup ini penuh dengan pencarian.. Kadangkala kita sendiri tidak pasti apa yang dicari .. Manusia akan terus menyusuri titi kehidupan.. Mencari kebahagian yang dia sendiri tidak pasti.. Adakalanya,di dalampenitian kadangkala kita terjatuh.. Lalu tersungkur.. Namun kita Tidak pernah serik bahkan terus melangkah .. Dan pastinya manusia itu haris bangun kan.. Dan mungkin jua di satu pagi yang permai.. Cahaya emas ketika bunga matahari berkembang.. Pencarian bakal terhasil.. Kebahagiaan telah di temui.. Lalu kita tersenyum.. Seiring doa kita panjatkan..agar hujan tidak turun ketika itu.. Kerana pastinya.. Ingin sekali kita merasai bahagia hingga ke petang.. .....just a moment....